Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΝ 16-11-2011 Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΞΗΛΩΣΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ.


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΦΟΥΣΚΩΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ!

…ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ!
Πρώτα η τέως πρόεδρος του γραφείου της Βουλής για τον προϋπολογισμό του κράτους και τώρα έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ανεξάρτητης» Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έπεσαν «θύματα» πραξικοπηματικής καρατόμησης τους από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.
Η καρατόμηση των πέντε από τα συνολικά επτά μέλη του ΔΣ της ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. προβλέπεται σε  τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, από τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο!
Το ξήλωμα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπεριελάμβανε βέβαια τον πρόεδρο της, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος, άλλωστε είναι υπάλληλος του ΔΝΤ και της Eurostat και προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και ο οποίος αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου»!
Η κυβέρνηση, πανικόβλητη από τα αδιέξοδα της μνημονιακής λεηλασίας στην οποία έχει υποβάλλει τον τόπο, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και με αυταρχικό τρόπο παρεμβαίνει ωμά στη λειτουργία των κατά τα άλλα «ανεξάρτητων» αρχών και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμιγνύεται ευθέως και για ευνόητους λόγους με την ανοχή, αν όχι την προτροπή της τρόικας, στη ροή των στοιχείων που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Ε. Βενιζέλος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι «η κίνησή του ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή συνεργασία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με τα μέλη του Δ.Σ., καθότι δυστυχώς δεν επετεύχθη το αναγκαίο επίπεδο συνεργασίας και επειδή ο πρόεδρος είναι ένας φορέας της EUROSTAT και του ΔΝΤ, αυτή είναι η μόνη λύση που έχουμε τώρα για να αποκατασταθεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας που απαιτείται».
Οι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν να κληθούν ενώπιον τους τα μέλη του Δ.Σ., ωστόσο με κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίστηκε να έρθει μόνο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη.
Ενώ λοιπόν εξελίσσονται τα παραπάνω το μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει ότι «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας
Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει».
Παράλληλα η κ. Γεωργαντά είχε αποστείλει έγγραφο από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τους ενημέρωνε για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής, χωρίς βέβαια να λάβει ποτέ απάντηση.
Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της.
Τέλος, όπως φαίνεται ούτε οι εργαζόμενοι της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο τους τρέφουν τις καλύτερες απόψεις για τον πρόεδρο του ΔΣ της «ανεξάρτητης» αρχής αφού ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ έχει προβεί σε καταγγελίες για απομονωτική, αντιδημοκρατική και εξουσιαστική λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, που έφτανε μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου